Att ta klivet och flytta 90 mil från sin trygghet och uppväxtstad är såklart ett stort beslut, men för Agnes Gällhagen gick det ändå ganska snabbt att bestämma sig. I våras tog hon sitt pick och pack och lämnade Stockholms innerstad för kärleken och ett helt nytt liv i Piteå. Hon möter mig i hallen i huset som hennes sambo har vuxit upp i och som nu Agnes också är en del av.

Hur tycker du att det känns just nu och hur gick tankegångarna när du stod inför beslutet att flytta hit?

” Jag tycker det känns helt fantastiskt! Här finns allt. Men framförallt tycker jag om lugnet och naturen, och att ha mer plats åt det kreativa. Jag äter god vegomat, träffar vänner och fyller på mitt foodiekonto med inspiration. Förut åkte jag från stan ut till naturen för att få lugn, men nu är det det omvända. Jag är i naturen jämt och åker bara ibland till Stockholm, vilket passar mig bättre. Jag processar intryck väldigt länge och funderar ofta mycket på vad jag har sagt ja och nej till och här är det som att allt får ta sin tid.

 

Jag längtade bort och eftersom jag har en stor frihet med mitt jobb, så var det ändå en relativt enkelt process att flytta.”

Sedan 2014 har Agnes jobbat som matkreatör och drivit Cashew Kitchen, en av Sveriges största bloggar och Instagramkonton för vegetariska recept. Hon berättar att det framförallt är livskvalitén som har förändrats sedan hon flyttade hit, jobbet kan hon sköta oavsett var hon befinner sig så just den biten var aldrig en fråga när hon skulle till att flytta. Till en början var det lite nervöst över att hitta vänner och sammanhang, och det var därför Agnes gick med i Go Business, en inkubator för entreprenörer belägen på Acusticumområdet. Där omfamnades hon direkt av Siteledaren Camilla Neideman och dom andra och tycker det var fantastiskt att träffa likasinnade som är drivna på samma sätt. Hon berättar att det kändes så självklart att komma hit och direkt klicka med en person. Det gjorde att allt föll på plats.

Jag visste inte så mycket om Piteå annat än det jag hade sett när jag varit upp och hälsat på min kille. Men när jag väl flyttade upp var det som att det bara fanns där och väntade på att jag skulle komma. ” fortsätter Agnes.

Om bloggen och jobbet som matkreatör och fotograf berättar Agnes att det egentligen var lite av en slump som hon började med det. Vegomat och vackra bilder, yoga och mat som ger energi har däremot alltid varit ett intresse och när hon bestämde sig för att lyssna på sin kropp och köra heltid med eget företag som fotograf och matkreatör för att kunna arbeta på egna villkor, så gjorde hon det med en tydlig passion och strategi.

Bloggen och Instagram startades samtidigt men Instagram blev den kanal som växte snabbast och bloggen fick vara ett komplement till Instagram med längre och personliga inlägg om bland annat hälsa, företagande, hur man tar betalt som influencer, hur det är att vara en högkänslig person, kreativitet och en massa annat.

Ja, som alla underbara recept och bilder tillexempel…

Foto: Agnes Gällhagen, Cashew Kitchen

Foto: Agnes Gällhagen, Cashew Kitchen

Anledningen till att jag redan tidigt i processen valde att ha fokuset på Instagram, är för att det är mycket svårare att connecta med folk och få dem att hänga kvar en blogg. Allt sånt är starkare och enklare på Instagram. De som startar idag däremot, har det mycket svårare. När jag började fanns det inte så många som jobbade med detta och det kräver rätt mycket av kreatörer att sticka ut idag. 

Foto: Agnes Gällhagen, Cashew Kitchen

(Och som ett kvitto på hennes kreativa satsning blev hon faktiskt nominerad till ”bästa foto” i Matbloggpriset 2016 samt “bästa foto” och hedersutmärkelsen i Matbloggpriset 2017. Hon fick även precis ta ta emot en nominering till 2018 års Stora matbloggpris, så vi håller tummarna för tredje gången gillt 😊)

Att jobba som bloggande matkreatör hör kanske inte till vanligheterna här i Piteå, men för Agnes är det inga problem med att Piteå ligger så långt norrut. Förutom att utveckla och fota sina egna recept, samarbetar hon med byråer som köper hennes tjänster samt olika matproducenter som behöver styling och foton till sina produkter. Bilderna används exempelvis som sponsrade inlägg på Instagram eller syns i olika mattidningar, men hon skulle gärna utveckla sitt företag och jobba mer med livsstil och dokumentära bilder samt natur- och turisminriktade foton mot byråer och turistmagasin till exempel.

Vi filmade med drönare i Storforsen i våras, det var speciellt. Sjukt mäktigt med allt vatten när isen släpper. Sånt hade jag gärna gjort mer av! ”

Det är i huset Agnes skapar de flesta av sina recept och bilder. Arbetsrummet där hon stylar och fotar är mysigt inrett med vackra skålar, fat, vegetariska kokböcker och loppisfyndad rekvisita. Agnes älskar att jobba hemifrån och att kunna planera sina arbetsdagar efter humör och energi. Visst finns det dagar när hon kan sakna att ha kollegor, men då åker hon oftast bara iväg till gänget på Go Business och sätter sig där och skriver några timmar.

Jag blir bjuden på en matcha latte och fotar Agnes in action!

Vad har du för tankar kring framtiden? Vad gör du om 5 år?

” Jag kommer vara kvar här. Höst och vinter är mina favoritårstider. Här har jag allt jag behöver, det är ett tajtare community här på nåt sätt, och jag gillar det här med att ’alla känner alla’, det ligger en riktig styrka i det. Och så finns det så mysiga ställen att hänga på, jag får tag på det jag behöver. Jag får mer för pengarna här och behöver inte jobba ihjäl mig för att det ska går runt. Det är bekvämt att bo här och det är ju inte direkt svårt att ta sig till Stockholm dom gånger man behöver åka dit. Det jag tycker om med Piteå är att jag inte behöver kämpa för allt hela tiden, eller så beror det på att jag faktiskt har kämpat så mycket att jag nu kan skörda frukten av det hårda arbetet.

 

Om 5 år tror jag att jag fortfarande jobbar som matkreatör, men tänker att jag även börjat föreläsa om foto, storytelling och digitala strategier (något som redan är igång), och kanske fotar mer natur/turism/livsstilsbilder. Och har släppt ett gäng kokböcker! ” avslutar hon med ett skratt.

Agnes Gällhagen från CashewKitchen i Piteå

7 snabba med Agnes:

Hur gammal: 29
Kommer från: Stockholm
Bor: På Djupviken sedan i våras
Tillsammans med: Sambon Kristoffer och vår chihuahua Alice
Favoritmat: Sötpotatis och halloumi. Och en örtröra som är himmelskt god
Favoritdryck: Matcha latte
Favoritplats i Piteå: Älskar Kiosken Pizza & Vin. Och Degerberget, det är fint.

Text & foto (när inget annat anges): Zandra Klasson