Swensbylijda är en sån där lugn oas som man bara kan åka till för att låta barnen springa runt och leka men även ett perfekt utflyktsställe för att upptäcka och lära sig om hur det var förr i tiden.

För den som inte känner till Swensbylijda, så är det ett hembygdsområde i byn Svensbyn ca 1,5 mil utanför Piteå. Här kan man uppleva en spännande historisk gårdsmiljö med anor långt bak i tiden. Du kan strosa runt bland gamla byggnader, hälsa på gårdens djur, njuta av hembakat fikabröd i sommarcaféet, kolla på gamla redskap och maskiner och mycket mer. De erbjuder även guidning för enskilda och grupper på både svenska och engelska.

Swensbylijda
Här bor gårdens grisar Rymmarn och Nuf-Nuf.


De nyinflyttade hönorna.
Nöjda tjejer från Munksundsskolan som tycker att ALLT är kul här, men roligast är hönorna och att fika.
Den belgiska jättekaninen som gärna kelar med barnen.Varför inte testa den gamla brandsprutan?
Anneli Qvarnström vice ordförande på Swensbylijda berättar om Pehrsgården
Swensbylijdens Anneli Qvarnström berättar för en skolklass hur det gick till i Pehrsgården för 100 år sedan innan de bjuds in i huset för att kolla på alla gamla föremål därinne.

Caféet har öppet varje dag kl 12-16 från den 14 juni tillochmed 31 augusti. Här är ett axplock av allt som händer i sommar:

4/7 Spelning i Logen – Anna & Leo kl 19
11/7 Allsångskväll kl 19
18/7 Allsångskväll kl 19
25/7 Spelning i Logen – Silvertones kl 19
1/8 Spelning i Logen. – Joe´s Combo kl 19
4/8 Tangokväll i Logen kl 19-22
20-21/8 Stor fikabuffé kl 13-15
31/8 Biodling i Pehrsgården kl 12-15

Varje tisdag i juli mellan klockan 11-15 är det dessutom kulturtisdagar! Då bjuds vi på en riktig tidsresa av bygdens volontärer. Då får du se hur arbetet gick till förr och hela området sjuder av liv, arbete i kvarnar, tvättbrygga, spela och bagarstuga. Palt, våfflor, hamburgare och hembakat fika finns till försäljning.

Besök Swensbylijdas facebooksida för att läsa mer och se alla aktiviteter. Såhär hittar du till Swensbylijda.


Text & foton: Zandra Klasson