Är det nåt vi har här i Norrbotten så är det tillgång till naturen och enkelheten att ta sig ut. Nästan vart man än befinner sig så finns fina strövområden, naturstigar och mysiga platser bara inom några minuters avstånd. Kommunen är också bra på att göra iordning och snygga till många av dessa områden, vilket såklart uppskattas när man är ute i naturen. Sedan vi flyttade tillbaka hit för några år sedan har vi gjort det till en återkommande rutin att på första bästa höstdag, åka till Fåröns friluftsområde och naturstig för att plocka blåbär och grilla korv med ungarna.

nyplockade blåbärgrillar korv på fåröns friluftsområde

Lära sig tälja med riktig kniv, klättra på stenar, springa på den fina träbron som löper genom skogen är några av favoriterna.

Man ser att tillgänglighet är synonymt med friluftsområdet. Förutom att det finns bord för stora sällskap, vindskydd, en handikappanpassad toalett så finns det även en vedbod med torr ved. Perfekt om man vill åka på en sån där spontanutflykt där allt finns.

Enklaste vägen att ta sig hit är att svänga höger efter kolonilotterna, köra förbi den första parkeringen på höger sida och fortsätta några hundra meter tills man kommer fram till vindskyddet och grillplatsen.

Vill man ta den ”svåra” vägen hit parkerar man på den angivna parkeringen just efter kolonilotterna och går genom skog och mark på de slingrande stigarna så man kommer upp på berget. Uppe på berget går man åt höger för att komma till träspången som leder ner till naturstigen och så småningom grillplatsen.

promenerar på träspången på fåröns friluftsområdekantareller i piteå(Och har man lite extra tur hittar man såna här.)

Hitta hit?
Klicka här för att komma till Google Maps.

Text & foto: Zandra Klasson