När vi träffar Kicki Fagerlund för första gången pågår studierna till Digital strateg för fullt och hon lägger sista handen vid sitt examensarbete som handlar om hur förskolorna i Piteå kommun kommunicerar med nyanlända vårdnadshavare som inte kan svenska eller engelska. Skulle integrationen gå lättare om man hade ett digitalt verktyg att tillgå?

Kicki pratar fort och gör ibland små pauser samtidigt som hon blickar ut i rummet för att snabbt ta ny sats i diskussionen. Hon är engagerad och rapp i tanken.

Kicki kommer ursprungligen från Umeå där hon har en lång bakgrund inom musikbranschen. Hon var också med att lansera “Popkollo” och är även känd som syntpopartisten Brita Kristina. Gillar du 80-tals musik så besök gärna hennes artisthemsida. Hösten 2015 flyttade Kicki till Piteå och 2017 hoppade hon på utbildningen till Digital strateg. När utbildningen startade var var sonen Elliot bara sex månader så studietiden innebar en hel del pusslande för att få allt att funka.

– Saker vävs ihop, berättar Kicki. Kontakten med förskolan i samband med inskolning av Elliot väckte frågor kring hur nyanlända vårdnadshavare bemöts. För hur enkelt är det egentligen att integreras i vårt samhälle? Många upplever det tillräckligt svårt att bara byta norrlandskommun. Tänk dig då samma situation men att du inte kan språket.

Från nyutexad till VD

Som utexaminerad digital strateg startar så Kicki och Danne Gustafsson det gemensamma företaget LSCA. Bokstavskombinationen står för “Lucky Star Creative Agency” och på hemsidan kan man läsa att detta är en “framtidsbyrå”. En snabbtur på företagets hemsida ger ett lika sprudlande och energifyllt intryck som första mötet med Kicki. I produktportföljen hittar man allt från workshops inom jämställdhet till fredags-feeling-nyhetsbrevet, som beskrivs som ett kärleksbrev där glitter, magi och kärlek utlovas till de som signar.

Låt oss börja göra istället för att bara prata

Det känns nästan som en underdrift att beskriva Kicki som en person som går “all in” när det gäller engagemang för en sak som hon tror stenhårt på.

Kicki skrattar åt frågan, men nickar samtidigt instämmande.

– Jo, så har det alltid varit, berättar hon. Vi lever i en tid då alla behöver dra sitt strå till stacken och börja GÖRA istället för att bara PRATA om hållbar utveckling, berättar hon och flikar samtidigt in att orden “göra” och “prata” ska skrivas med versaler för att verkligen understryka ordens mening. Jag nickar och Kicki fortsätter.

 

– Jag brinner verkligen för detta och har bestämt mig för att gå från ord till handling. I vårt företag utgår vi från FN:s globala mål* och vill förutom att göra gott själva, även hjälpa andra företag och organisationer med detta. Vi tror att vi kan bidra med det vi är duktiga på för att göra världen till en mer rättvis och schysstare plats som inkluderar alla.

Foto: LSCA Kicki och Danne

Det nyss underskrivna kontraktet på kontorslokaler i centrala Piteå ska inrymma företag som delar Kicki och Dannes vision om en hållbar framtid. Meningen är att vi ska starta ett kreativt kollektiv för företag verksamma inom den digitala sektorn.

Ett schysst tillskott till Piteås näringsliv kan man avslutningsvis konstatera!

Läs mer om LSCA på deras webb.

Fakta FN:s 17 globala mål

FN:s 17 Globala Mål för Hållbar Utveckling (Agenda 2030) Globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit och finns till för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030: Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen.

Läs mer på www.globalamalen.se