Det är inte alla som uppskattar ett jobb där man får vara utomhus 95% av sin arbetstid. En som däremot gör det är Jens Levander. Han jobbar som distributionselektriker på PiteEnergi sedan 7 år tillbaka och trivs hur bra som helst.

Han gillar framförallt friheten i jobbet, att man får klura ut lösningar på plats och att man får vara utomhus i stort sett hela dagarna, året runt. 

Dagen för vår intervju befinner sig han och kollegan Olle någonstans mellan Högsböle och Småskärsudden tillsammans med en traktorförare från KE Schakt. Där håller dom på att byta ut några gamla elstolpar till en teststräcka med en helt ny typ av stolpe i komposit som tillverkats av ABB.

Distributionselektriker går bredvid kabeltrumma i Piteå
Ny elstolpe i komposit ligger på marken för att ställas upp
De nya kompositstolparna från ABB som ska testas i verkligheten för första gången. Funkar allt som det ska kan det hända att man i framtiden kan satsa på dessa stolpar istället för de gamla traditionella trästolparna som i vissa fall inte har så hälsosam impregnering. Dessa beräknas ha en livslängd uppemot 100 år, jämfört med de 30-50 åren som trästolparna har.

Det här är roligt, tycker Jens. Kul med utveckling och att vi satsar på att förnya oss. Det gäller även sättet vi inspekterar på. Att hitta fel på ledningar till fots i 50 cm nysnö tar betydligt längre tid än att inspektera med en drönare som vi ofta använder oss av idag. Allt var verkligen inte bättre förr!

Två elektriker från PiteEnergi jobbar på åkerTvå elektriker från PiteEnergi jobbar ute på åker
Jens och Olle sätter fast rep innan de nya kompositstolparna ställs upp.

Hur är det att jobba som distributionselektriker?

Alla delar med det här jobbet är roligt (förutom kanske när det regnar och blåser svinkallt) eftersom det är så varierat. På vår avdelning är vi ca 20 personer som bygger, underhåller och reparerar ledningsnät som består av luftledning eller jordkabel. Vi reparerar och underhåller ställverk och transformator­stationer, besiktigar ställverk och åtgärdar fel i ledningsnätet. Vi sköter även även drift och underhållet på stadens gatljus. Ibland klättrar man i elstolpar, är högt uppe i en korg på en traktor eller kör runt på en skoter eller bandvagn för att inspektera ledningar mitt i smällkalla vintern. Så det är väldigt varierat. Ena dagen är man här, någon annan flyttar vi ledningar i vindkraftsparken eller får igång strömmen igen efter kraftiga snöfall, berättar Jens.

 

Att man trivs med arbetslaget är också superviktigt. Vi har en jättebra tajt grupp där vi kan skämta och ha roligt när vi jobbar. Tycker även att PiteEnergi är en fenomenalt bra arbetsgivare. Ingen sitter på sina höga hästar utan det är en platt organisation där vi skojar och pratar om allt med alla. Man är också mån om att alla medarbetare kan påverka sitt jobb och att alla mår bra genom olika arbetsmiljösatsningar, friskvård med gratis träningskort och friskvårdstimme en gång i veckan. Vi har ofta teambuildingdagar och dom är noga med att alla följer med på aktiviteter som anordnas, säger Jens och fortsätter:

 

Jag jobbar även med fackliga frågor på arbetsplatsen och sedan några år tillbaka gör vi kontinuerliga mätningar och uppföljningar på personalens utvärderingar och vi ser ju att det har gett resultat. Att jobba mer med mjuka värden är så oerhört viktigt om man vill behålla sin personal idag.

Kompositstolpen ställs på plats

Med sambo, tre barn, hus och många intressen är alltid tiden en bristvara. Men mellan träningar och matcher med MSSK, renoveringar, häng i stugan i Laisvall, fiske, eller fotbollsresa till Liverpool med kompisarna är det ändå frisk luft och utomhus som gäller för Jens.

Definitivt! Älskar att vara ute. Vårvintern är det bästa! Förra påsken var vi tex i sambons hemtrakter i Auktsjaur utanför Arvidsjaur och körde skoter i strålande sol, plusgrader och klarblå himmel. När man började köra på morgonen var det skare och hård backe och senare under dagen var det perfekt “slush-snö”. Tror det blev 50-60 mil totalt den veckan. Mer magiskt än så blir det knappt, säger han med ett skratt innan det är dags för lunchpaus i det vackra höstvädret.

Jens Levander från PiteEnergi

Text & Foto: Zandra Klasson