Precis som vanligt, ett stabilt högtryck har parkerat över Norrlandskusten och Piteås gator och torg intar festivalskrud. Det är dags att göra sig redo för härliga dagar där unga och gamla möts, nyinflyttade och hemvändare ses när Piteå visar upp sitt allra vackraste leende. Välkommen till årets upplaga av Piteå dansar och ler.

Festivalgeneralen Fredrik Nilsson berättar om tankarna kring Piteå dansar och ler 2019.

Besökare genom åren har alla sina egna upplevelser och minnen från olika epoker av festivalens historia. Begrepp som gatufestival, musikfestival och stadsfest har använts för att beskriva Piteå dansar och ler, och det är mycket riktigt ett levande evenemang som ständigt utvecklas och förändras. Den största förändringen genomfördes 2014 då vi valde att göra festivalen entréfri för att erbjuda alla att ta del av sommarens största folkfest. För det är så vi väljer att definiera oss – som en återkommande folkfest som med öppna armar välkomnar alla oavsett bakgrund, och som erbjuder ett innehåll för både stora och små. Årets upplaga av festival är inget undantag, här finns något för alla. Hej

Piteå passar på att lista några riktiga ”måsten” som du som besökare inte bör missa.

Beats dansstudio kommer att se till att folkfesten Piteå Dansar och Ler verkligen gör skäl för sitt namn. Dansuppträdanden sker på Framtidsscenen (på Rådhustorget) och Beatsscenen (på Byxtorget). Det blir dans på scener, gator och torg. I år erbjuds besökarna att pröva på dans i olika former från Piteås dansföreningar. Det kommer att arrangeras workshops där man kan testa på allt från hip hop, breakdance, streetjazz och danshall dessutom kan du pröva på parkour. Alla får delta och inga förkunskaper krävs!

Dans är för alla, unga och äldre så det är bara att haka på, säger Marie Tuvesson. Dans ger massa energi och gemenskap. Genom dansen lär man känna nya människor, men man lär även känna sig själv. Ge dig själv chansen att få känna på vad en hög med endorfiner gör för humöret, avlutar Marie med ett skratt.

Ett återkommande inslag under festivalen är PDOL:s egna Allsång. Rutinerade Åsa Ivarsdotter guidar publiken genom årets låtskatt.

Det blir en klassisk allsång, det kommer att finnas något för de flesta musiksmaker. Vi kommer att sjunga allt från klassiska svenska låtar till visor och pop, allt i en härlig mix och med Rådhustorgets fantastiska fasader som inramning för kvällen. Det kan inte bli annat än succé!

Årets gästartister ger en hint om den breda uppställning som Allsången ytterligare ett år kan bjuda på. Vad sägs om Viktor Fagerlund, kapellmästaren som hjälper Åsa att välja ut låtar. Talangvinnaren Micke Holm. Babsan behöver ingen närmare presentation. Agnes Hustler, Luleåtjej numera bosatt i Stockholm, som bjuder på soulpop och dessutom skönsjungande Mica Juuso.

Åsas musikaliska karriär startade på 90-talet i ett coverband. Sedan dess har hon hållit igång rösten och sjungit inom teatern och i olika föreställningar genom åren.

Om sin egen musiksmak säger Åsa såhär.

Den är väldans bred, säger Åsa och sträcker ut armarna. Som yngst i en syskonskara fick jag lyssna på rullbandspelare med låtar från flera decennier. Jag har riktigt bra koll på allt från soul och evergreens till rock och svensktoppsmusik, ja egentligen den mesta musiken fram till 80-talet, därefter blir kunskapsluckorna större, säger Åsa och ler. Eftersom jag ska gifta mig så har jag lyssnat fasligt mycket på kärlekssånger och det rimmar förträffligt med det kärlekstema som råder på festivalen i år. Ett smygtips är att du som gillar schlagerlåtar kommer att trivas.

Åsa ger avslutningsvis några råd inför lördagskvällens Allsång.

Dyk upp oavsett väder och hugg ett allsångshäfte. Kom gärna i tid för att försäkra dig om en bra plats. Lämna prestigen hemma, här sjunger vi med hjärta och glädje, högt och gärna, avslutar Åsa.

Årets festival lyfter också en mycket viktig fråga, allas lika värde. Detta har festivalledningen valt att göra på en rad olika sätt, allt för att vackra ord inte bara ska hamna på papper utan omsättas i verkligheten. Oavsett vem du är ska festivalen vara en trygg plats att vistas på.

 ­Rent konkret så innebär det att det finns ett kriscenter vid vattenbaren dit man som besökare kan vända sig om något skulle inträffa. Vakterna på området har som uppgift att synliggöra sin närvaro genom att prata med besökarna och därigenom förhindra att något inträffar. Vi har också senarelagt vakternas schema för att finnas på plats vid sen hemgång. Vi vill ha en folkfest där alla känner sig välkomna, berättar Fredrik Nilsson, festivalgeneral PDOL.

Årets välgörenhetsmål går i år till RFSL Pite älvdal för att ytterligare belysa mångfaldsfrågorna.

RFSL Pite Älvdal är en förening som funnits länge i Piteå och vi tycker att det de står för behöver lyftas. Vi vill från PDOL hjälpa föreningen med att värva fler medlemmar. Berättar Jenni Lindberg som är projektledare för välgörenhetsmålet. Det finns ingen anledning att inte vara medlem i RFSL Pite Älvdal. Det här är en förening som jobbar för alla människors lika värde och vikten av att få vara sig själv, att kunna känna sig trygg och säker med den man är. Genom att bli medlem tar du ställning för andra. Det kan vara rätten för dina barn att älska vem de vill, rätten för dina vänner att leva i en stad utan hot och våld till exempel. Pengarna från auktionen ska gå till att rusta RFSL Pite Älvdals lokaler. Att ha funktionella lokaler är en grundsten för att kunna bedriva en verksamhet. Även i år går det bra att swisha pengar direkt till insamlingen. Många bäckar små… för visst är det roligt när vi hjälps åt, avslutar Jenni.

Från Hej Piteå vill vi önska alla besökare på PDOL en riktigt härlig festival, passa på att njuta av festivalmaten, ta en svängom i någon av alla karuseller. Det blir ingen riktig sommar utan att ha vandrat hem i gryningsljuset efter en riktigt upplevelserik kväll på Piteå Dansar och Ler. Skorna är festivalsmutsiga bortom all räddning och mungiporna pekar uppåt mot morgonblå himmel.

För fullständigt program surfa in på pdol:s webb