Det är nog ganska många som funderar på att stödja en välgörenhetsorganisation och VILL stödja, men där det ofta är något som sätter stopp. Det kan vara allt från att man inte har råd, till att man är osäker på vart pengarna tar vägen, på riktigt. I samband med årets Norrbotten Media Week och kreativitetstävlingen Young Creative Challenge, uppmärksammade vi välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag och vilket fint arbete dom gör för barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser.

Varje år får nämligen drygt 5000 barn och unga som kämpar med allvarliga sjukdomar och diagnoser, vara med om en Stor Dag som ger extra kraft och glädje i en tuff vardag.

Skillnaden mellan större välgörenhetsorganisationer och Min Stora Dag är att de helt och hållet är beroende av gåvor från privatpersoner, företag och stiftelser. Men det är också väldigt lätt att följa pengarna, i stort sett allt går till att uppfylla de sjuka barnens önskningar. En Stor Dag innebär att få något att minnas. Något att bära med sig som fyller på med kraft och energi när det behövs som mest.

Förra sommaren fick 11-årige Måns från Svensbyn, en paus från en tuff vardag och såg favoritlaget spela.

Foto: privat

11-årige Måns från Svensbyn fick sin diagnos när han var 2 år. Ulcerös kolit eller Crohns sjukdom (två olika tarmsjukdomar), vilken av dem är inte fastställt ännu. Under dessa 9 år har Måns kämpat med provtagningar och nya mediciner.

”I början av denna period fick Måns veta att han skulle få en Enskild Stor Dag, förhoppningarna och funderingarna kring denna hjälpte mycket! Fotboll är det stora intresset och han ville se Barca eller Man United” – säger Måns pappa.

Resan gick till Barcelona för att se Barca spela och lyckan var fullständig! Måns som valde att dribbla sig fram mellan aktiviteterna i Barcelona ger resan: ”20 poäng av 10 möjliga”.

Måns Stora Dag

MÅNS STORA DAG – FOTBOLLSMATCH I BARCELONA!11-åriga Måns från Svensbyn vid Piteå fick sin diagnos när han var 2 år. Ulcerös kolit eller Crohns sjukdom (två olika tarmsjukdomar), vilken av dem är inte fastställt ännu. Under dessa 9 år har Måns kämpat med provtagningar och nya mediciner.”I början av denna period fick Måns veta att han skulle få en Enskild Stor Dag, förhoppningarna och funderingarna kring denna hjälpte mycket! Fotboll är det stora intresset och han ville se Barca eller Man United” – säger Måns pappa.Resan gick till Barcelona för att se Barca spela, lyckan var fullständig! Måns som valde att dribbla sig fram mellan aktiviteterna i Barcelona ger resan: ”20 poäng av 10 möjliga”.Fler barn väntar på sin Stora Dag. Swisha en gåva på 30 kr till 9005133 så får fler barn med allvarliga sjukdomar och/eller diagnoser vara med om något utöver det vanliga!

Publicerat av Min Stora Dag Onsdag 9 maj 2018


Upplevelser och Stora Dagar som den Måns fick vara med om ger ny kraft och blir en viktig paus från en tuff vardag. Våra Stora Dagar hade varit svåra att genomföra utan det fantastiska engagemang som vi ser hos våra volontärer. De är med i mötet med familjerna, spånar idéer med barnen och bidrar till de mest magiska upplägg”, berättar Jennifer McShane, generalsekreterare på Min Stora Dag.

Min Stora Dag består av ett kansli i Stockholm med 16 anställda och ca 300 volontärer i hela landet som ställer upp och organiserar barnens Stora Dag på sin ort. I Piteå fick vi reda på att vi har två eldsjälar till volontärer men att man gärna vill bli fler.

Vad gör då en volontär?

Att vara volontär innebär exempelvis att ta fram önskningar från enskilda barn och planera önskningen tillsammans med kanslipersonalen. Volontären kommunicerar även med berörda föräldrar, är med olika aktiviteter i grupp med barnen och är Min Stora Dags ansikte utåt. På alla aktiviteter där barn finns med är volontären en pedagogiskt närvarande vuxen som alltid ser till barnets bästa. Det förväntas att volontären gör minst 3 aktiviteter/år. Vissa aktiviteter går snabbt att genomföra medan andra, speciellt Enskilt Stora Dagar, kan ta flera månader att ro i land.

“Nu börjar vår nästa ansökningsperiod för dig som vill bli volontär hos Min Stora Dag. Om du vill bidra till att ge glada barndomsminnen till alla de barn som kämpar med allvarliga sjukdomar och diagnoser och samtidigt få en otroligt belönande och energigivande extra sysselsättning på din fritid så är du definitivt rätt person. Det här är ett fantastiskt betydelsefullt sätt att investera sin sympati, empati och tid”, säger en entusiastisk Jennifer McShane.

Jennifer McShane, Min Stora Dag. Foto: Min Stora Dag

Vill du också bli volontär och göra en direkt skillnad för barn i Piteå som har det tufft? Under mars månad är ansökningsperioden öppen för nya volontärer, så passa på! Läs mer om det viktiga volontärsarbetet här.


Fakta om välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag

  • Min Stora Dag uppfyller önskningar och skapar viktiga pauser för barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser.
  • Varje år får nära 5000 barn som kämpar vara med om en Stor Dag som ger extra kraft och glädje i en tuff vardag.
  • Min Stora Dag får inga statliga eller kommunala bidrag utan är helt beroende av gåvor från privatpersoner, företag och stiftelser.
  • Min Stora Dag vänder sig till barn och unga mellan 4-18 år i Sverige med allvarliga sjukdomar och diagnoser.
  • Barn som får alldeles egna önskningar förverkligade, identifieras och nomineras av sjukvårdspersonal.
  • Min Stora Dag samarbetar med alla sjukhus med barnavdelningar och barnkliniker i hela landet.