Tyst och stilla glider kajaken fram på det spegelblanka vattnet. Det enda ljud som bryter tystnaden är ett sakta vågskvalp som kluckar mot kajaken. Luften är hög och klar och det är en av höstens absolut vackraste dagar. Paddeln bryter vattenytan och bakom en vassrugge flyger en sjöfågel upp.

Det är närheten till naturen, stillheten och allt det vackra som når ögat som är tjusningen med att paddla kajak. Du är sällan så nära vattnet och paddlandet kan vara intensivt och ge känning i axlar och rygg, men också stilla och i det närmaste meditativt. Det är här som Anette Larsson tankar energi.

”- Vi paddlar i stillhet och gör

några strandhugg när andan faller på.”

Anette köpte sin första kajak för 13 år sedan. Hon paddlar helst med sig själv som sällskap eftersom det är ensamheten, stillheten och naturupplevelsen som är det primära när hon ger sig ut. Nu pratar vi inte om avancerad paddling på stormiga hav utan det är när vattnet lagt sig till ro och lämnat en spegelblank yta som Anette ger sig av på tur.

– Nu för tiden brukar jag få sällskap av min dotter, berättar Anette. En kvällstur kan vara runt Fingermanholmen eller en sväng till Slammermora. Vi tar kajakerna på en båtvagn och drar ner dem till vattnet bakom husen vid Lusthusbacken. Sen paddlar vi iväg – enkelt och okomplicerat.

När Anette Larsson behöver koppla av blir det en tur på vattnet med kajaken.

– Vi paddlar i stillhet och gör några strandhugg när andan faller på. Kalasturen är ju den när kaffetermosen och några vaniljbullar fått följa med. Det är verkligen guldkant på tillvaron, berättar hon.

Anette har bott i Malmberget större delen av sitt liv. Lite av en slump och en stor portion av tur gjorde att jag fick jobb som formgivare till Helikopter reklambyrå. Året var 2001 då flyttlasset gick till Piteå.

– Då var det ett stort steg att ta berättar Anette, barnen var små och hade ingen lust att lämna sina vänner, såklart. Men såhär i efterhand vet hela familjen att vi gjorde rätt val. Vi trivs jättebra i Piteå.

Idag jobbar Anette på Sparbanken Nord:s marknadsavdelning sedan sju år tillbaka.

– Det är en fantastisk arbetsgivare och där vi hela tiden jobbar fokuserat gentemot våra kunder, berättar Anette. Det är också roligt att jobba på ett företag som värdesätter nyföretagande och som helhjärtat satsar på ungdomsidrott. Kampanjen kring kundmiljonen är ett av de roligare projekt jag jobbat med. Tänk att på arbetstid få vara med och göra engagerade människor glada, avslutar Anette.

 

Text: Eva Lestander
Foto: Kajakbilderna är fotade av Anette Larsson och Jessica Larsson

 

Fakta Fingemanholmen:

Fingermanholmen är ett uppskattat utflyktsmål både sommar som vinter. På ön finns ett omfattande nät av strövstigar, en brygga, bastu, badplats med finkornig sand samt grillplats. Ön är ett givet besöksmål för båtägare på sommaren och på vintern är ön lätt att nå på skidor eller till fots. Ön lockar också med en spännande industrihistoria eftersom just Fingermanholmen hade en framträdande roll i Infjärdens timmerhantering.