Den 22 maj anordnar Pireva hållbarhetsgalan Återvinnaren, där gästlistan utgörs av Piteå kommuns femteklassare. Där möts kommunens alla unga och entusiastiska återvinnare under festliga former. Dessutom koras vinnaren i en prestigefylld designtävling där det vinnande bidraget får pryda en av stadens sopbilar.

Under våren har Pireva besökt samtliga femteklasser i Piteå kommun. Under besöken har eleverna fått lära sig hur vi kan minska mängden avfall och vad vi alla kan göra för en bättre miljö. Allt för att guida barnen till en smartare och mer hållbar konsumtion.

– Besöken blev superuppskattade av både elever och lärare. Vi blandade teoretiska moment med ett praktiskt där eleverna själva fick sopsortera. Frågorna som eleverna ställer visar att de är både medvetna och pålästa, säger Josefin Sjögren, kommunikatör på Pireva.

Juryn kollar på bidragen till Återvinnaren

Den 22 maj fyller 450 femteklassare från hela Piteå den stora salen på Acusticum där den stora finalen går av stapeln. Där kommer bland annat vinnaren i Pirevas designtävling att koras. Alla klasser har inför galan fått i uppdrag att rita och designa en sopbil på temat återvinning. Det vinnande bidraget utses av en jury och kommer att få pryda en av Pirevas sopbilar. I juryn ingår Zandra Klasson från LAB/Hej Piteå, Frida Ågren och Tobias Filipsson från OhMy samt Josefin Sjögren. OhMy är Pirevas kommunikationsbyrå och samarbetspartner till detta event.

– Det har varit en självklarhet för oss att vara en del av detta. Vi har varit Josefins bollplank med allt från namnsättning till branding av galan, säger Frida Ågren, projektledare på OhMy.

Juryn i Återvinnaren. Tobias Filipsson Ohmy, Josefin Sjögren Pireva, Frida Ågren Ohmy, Zandra Klasson Lab
Juryn: Tobias Filipsson, OhMy. Josefin Sjögren, Pireva. Frida Ågren, OhMy. Zandra Klasson, Hej Piteå/LAB.

– Vi har fått in riktigt fina bidrag så konkurrensen är hård, att utse vinnare blir inget lätt uppdrag, säger Josefin Sjögren. Och såklart, ingen Återvinnaren-gala utan underhållning. På scen kommer ett gäng musikaliska personer från Pireva att bilda ett band och som dessutom kommer gästas av en hemlig artist. Något som enligt Josefin Sjögren kommer att bli en av galans stora höjdpunkter.

– Vi hoppas att framträdandet och galan i stort ska ge eleverna en guldkant i vardagen och ett minne för livet. Att få inspirera och underhålla framtidens återvinnare är en viktig del i vårt hållbarhetsarbete, säger hon avslutningsvis.