Ett besöksmål alla borde ta sig till.

När man packar ihop ungarna och sätter sig i bilen för att besöka Stormyrberget och gårdsbutiken den sista öppna söndagen för säsongen, stiger man ur bilen och möts av ett lugn som är svårt att ta på. 

Ungarna springer snabbt fram mot leksakstraktorn som finns vid det stora huset och börjar peka mot alla ställen dom vill gå till. Vi styr stegen mot det stora servicehuset och i dörren möts vi av ägarna med famnen full av nyskördade morötter och andra grönsaker. Utrustade med en karta över gården är vi redo att börja utforska. Jag drar ett djup andetag, med solen i ansiktet, frisk luft och en natur som är gulare än gulast – det här blir en dag att njuta av. Det enda man hör är kossornas råmande och nån enstaka traktor som brummar i fjärran.

Vi börjar med att besöka djuren. De känns harmoniska och verkar njuta av tillvaron.

Höst på Stormyrberget
Får på Stormyrberget
fåret på Stormyrberget
kalvar på Stormyrberget
loppis på Stormyrberget

När vi har hälsat på hos kalvarna går vi vidare till grisarna som bökar och tittar på grönsakslandet som dignar av grönkål, morotsblast och potatis. Sen kommer vi till hästarna. De går runt och ser allmänt välmående ut. 

Häst på Stormyrberget
Skulle inte heller klaga om jag var häst.
Stormyrberget Lantgård besöksinfo

Efter besöket i stallet där även kaninerna fanns gick vi upp till gårdsbutiken som Mari Ramnek driver tillsammans med sin dotter Anna. I gårdsbutiken säljer de bland annat rödbetor, broccoli, grönkål, morötter, spenat och fänkål från Stormyrberget, men också kött och ägg. Och världens godaste honung. På riktigt. Jag har aldrig smakat en godare!

Nyslungad honung Stormyrbergets Gårdsbutik
Nyslungad honung producerad dagen innan vi var där.
Broccoli på Stormyrbergets Gårdsbutik
Nyskördade grönsaker på Stormyrbergets Gårdsbutik
Ett urval av alla grönsaker, vackert upplagt.
Inredning Stormyrbergets Gårdsbutik

Förutom grönsaker säljs även inredningsdetaljer från lokala och nationella företagare. De vackra uppläggningsfaten i trä kommer tillexempel från Niklas Originella i Piteå.

Marie Ramnek Stormyrbergets Gårdsbutik 2

Mari Ramnek visar oss runt oss i det vackra gamla huset och berättar om renoveringar och de planer hon har för byggnaden. På övervåningen byggs det för fullt, så småningom ska hon hålla kurser där. Är det nåt Mari brinner för så är det självhushållning och att sprida sin kunskap om hur man odlar sin egen mat vidare. Men här kommer det även att hållas ledarskapsutbildningar och kurser inom personlig utveckling.

I januari är det tänkt att den första utbildningen för livsval ska hållas. Namnet på kursen är ”Vart är jag på väg?”. En kurs som vänder sig till dig som behöver stanna upp och reflektera över livet, både privat och i arbetslivet. Lite som en möjlighet att göra en affärsplan för ditt liv och det du prioriterar.

Kursen hålls på Stormyrbergets Lantgård den 25-27 januari.

”Där kommer vi jobba ostört, i en skön och avkopplande miljö, från fredag kl. 17.00 till söndag kl. 15.00. Vi lagar mat tillsammans och kvällarna avslutas framför brasan.”

Jag kan inte tänka mig att det blir annat än magiskt!

Är du intresserad?

Maila mari@zebrainorr.se eller läs mer på www.zebrainorr.se.

 Priset för kursen är 3.900 kr med helpension och två övernattningar.

Stormyrbergets Gårdsbutik
Ekologiska ägg Stormyrbergets Lantgård
Det är ändå nåt speciellt med att komma hem med ekologiska dagsfärska ägg och nyskördad lokalproducerad mat 🙌